Att radera falska nyheter

 

Hälsning i romarriket. Man sträckte ut handen för att visa att man hade fredliga avsikter. USA adopterade den och kallade den ”Bellamy hälsning”, men när Tredje Riket och Tysklands Nationalsocialister också började använda den bytte USA till gesten att lägga handen över hjärtat.

Några kommentatorer fångade våran uppmärksamhet nyligen.

På medievarlden.se skriver Mikael Marklund att ”Medieföretagen tar inte läsarnas oro på allvar”, och på journalisten.se skriver Hanna Lundquist att ”IT-jättarna duckar ansvar för fake news”. Samtidigt läser vi på andra håll om ”nazister ”som tågade i Falun. Tydligen har deras antal nära fördubblats sedan förra året.

Borde vi vara förvånade. Egentligen inte. Svenska traditionella media formligen pumpar ut falska nyheter, det är inte en fråga om läsarnas oro, det är mer en fråga om att mediaföretagen blankt struntar i läsarna. Skulle IT-jättarna börja radera alla falska nyheter från traditionella media skulle vi omedelbart få ett ramaskri om censur, den internationella journalistkartellen skulle omedelbart och hänsynslöst resa sig i en massiv kampanj om pressfrihet. Press och yttrandefrihet gäller tydligen bara dom med de ”rätta” åsikterna.

Nej, barnen gör inte en ”Hitlerhälsning” mot den amerikanska flaggan. Innan USA adopterade gesten med handen över hjärtat använde man den romerska hälsningen som kallades ”Bellamy hälsningen”.

Traditionella media tycks inte ha förstått att det går faktiskt att kolla upp falska nyheter idag. Förtroendet minskar, föraktet mot journalister ökar, och så gör hatet och hoten. Det har orsaker. Falska nyheter och provokativt arbetssätt. Alltför många journalister sätter sig över samhället.

Nordkorea har länge varit en av medias främsta ”spottkoppar”. Nyligen gjorde amerikanen Drew ‘Binsky’ Goldberg en video inne ifrån Nordkorea, den finns på Youtube, och hans erfarenhet var, Nordkoreaner är som vanligt folk är mest. Falska nyheter är även att presentera fakta på ett sådant sätt att det uppfattats förvrängt, ofta genom att utesluta information. Allmänheten börjar lära sig källkritik.

För att illustrera, låt oss gå igenom några falska artiklar från två av Sveriges största dagstidningar, DN och SvD.

”Trump kan liksom Mao göra långsiktig skada”, skrivet av den person som kanske mest har spridit falska nyheter och hat mot den kinesiska folkgruppen, Ola Wong på SvD. Han jämför Mao Zedong och Trump på ett sätt som skulle kunna jämföras att jämföra Löfven och Stalin, för även där kan man hitta paralleller, socialismen till exempel, men det är knappast att göra en verklighetstrogen och sann jämförelse. Långt ifrån. Falskt och lögn.

Artikeln visar även på en annan farlig trend hos Svenska traditionella media, man har lagt artikeln bakom en betalvägg för att endast SvD trogna läsare skall kunna ta del av artikeln, och på så sätt försöker SvD undgå kritik och recension. Det är samma metod som så kallade ”dark ads”, politisk reklam som bara visas för dom som troligen kommer att hålla med om innehållet, och på så sätt undviker man granskning och kritik. Axel Andén beskriver fenomenet på medievarlden.se

”Förbud mot abnorma skägg i västra Kina” skriver DN. Ytterligare en falsk nyhet. Något sådant förbud finns inte. Artikeln är hårt vinklad och skall ge ett falskt sken av ett förtryck mot uigurer i Xinjiang. Detta rör sig om något annat, nämligen provokationer och hets mot folkgrupper, och begreppet folkgrupper är mycket vittomfattande i Kina. Tröskeln är låg av historiska skäl. Falskt och lögn.

Om kristna sätter upp ett jättekors för att provocera och terrorisera muslimer i Xinjiang, eller någonstans, då blir dom ombedda att ta ner det och ersätta det med ett kors av mer normal storlek, och detta har hänt. Om en muslim odlar ett jätte skägg och provokativt kör det i ansiktet på medpassagerare på bussen eller på gatan tillsammans med en stirrande blick avsedd att ge ett nedsättande provokativt intryck, då blir han ombedd att ansa skägget.

Detta är ingenting nytt, dessa regler kom till redan på 50 talet och orsaken var att det var just sådana provokationer och hets som var orsaken till de många inbördeskrigen mellan grupper 1912 till 1949. Mycket av hetsande drevs av just journalister, och vi ser samma slags hets upprepas idag i svenska traditionella media.

DN skriver vidare att ”heltäckande slöjor är från och med lördagen förbjudna i Xinjiang-provinsen”. Heltäckande slöjor ha aldrig varit välsedda eller accepterade i Kina. Om en man skulle drista sig till att gå in i badbyxor på Operakällaren skulle ha säkert bli ombedd att klä sig mer passande. Det är samma sak med heltäckande slöja i Kina. Det anses opassande att maskera sig på allmän plats, och vederbörande blir ombedd att klä sig mer passande. Vi har inte hört talas om något regelrätt förbud, men flera länder i EU har ju infört sådana förbud. Falskt och lögn.

”De nya reglerna förbjuder även spridning av ”extrema tankar”, samt gör det olagligt att vägra titta och lyssna på statlig radio och tv”. Mer falska nyheter. Likaså har det sedan 50 talet varit förbjudet i Kina att sprida falska rykten och nyheter eller uppmana till våld. ”Extrema tankar”, alltså våldsbejakande extremism och terrorism har aldrig varit välkommen. Stockholm upplevde ju just detta och det kostade fem personer livet.

Det är en av Kinas viktigaste lagar och orsaken är just den turbulenta historien mellan 1912 och 1949 som orsakade miljoner människors lidande och död. I Sverige är envar skyldig att hålla sig underrättat om vad som gäller, det går inte att säga ”det visste jag inte” efter att ha brutit mot lagen. Samma sak gäller i Kina. I Sverige kan media förvränga information som dom vill och kalla det för ”pressfrihet”. I Kina har dom en skyldighet att hålla sig till fakta. Falskt och lögn.

Det fungerar så att regeringen eller myndigheterna i Kina offentliggör sin planer via media. Sedan tar debatterna vid, som regel alltid lokalt, och sedan anpassar myndigheterna planerna till vad som kommit fram i debatterna. Planerna och slutresultatet kommer alltid via media, och alla statligt understöda media, de som har motsvarande svenskt mediastöd, är skyldiga att publicera det utan förvrängningar. För att hålla sig underrättad måste man alltså läsa om det, och det är det regeln avser. DN har igen publicerat falska nyheter. Falskt och lögn.

DN skriver ”bedömare utifrån har varnat för att den hårda kontrollen över uigurerna i stället riskerar att öka risken för radikalisering”. Någon speciellt hård kontroll av just uigurerna finns inte, i Kina övervakar och kontrollerar man inte folkgrupper, man fokuserar på individer som punktmarkeras. Falskt och lögn.

”Kina förbjuder bananätning på nätet” skrev DN. Lögn igen. Vad man slog ner på var en viral trend där man åt bananer med öppna och starka anspelningar på oralsex. Folk klagade och ville ha slut på tilltagen, och så blev det. DN spred igen falska nyheter. Falskt och lögn.

DN: ”IS hävdar att Kina är deras nästa mål ”. Tyvärr finns det speciellt i Xinjiang grupper som vill starta ett nytt IS i Kina. Dom grupperna stöds av, och har varit öppna med, att dom har kontakt andra grupper som Syriska IS och al-Qaida. Även USA stöder dessa grupper i Kina och USA försöker sedan länge destabilisera området på samma sätt som i mellanöstern med hjälp av vad dom kallar ”moderata rebeller”. ”den muslimska minoriteten uigurer pekats ut som terrorister av den kinesiska ledningen”. Falska nyheter igen. Kina har inte alls pekat ut någon grupp, däremot finner man många IS sympatisörer inom just den gruppen, precis som i Sverige och EU. Falskt och lögn.

”Kinas medelklass sover illa och har sällan sex” enligt DN. Vad vi ser med egna ögon och upplever är en alltmer nöjd och självsäker snabbt växande medelklass som njuter av livet, friheten, bättre ekonomi, och den ökande framtida tryggheten. Man sover verkligen gott, köper nya möbler och prylar, kameror och mobiltelefoner är mest populära, man köper bil, och man gör utlandsresor på semestern, och sex är ingen man diskuterar öppet. Det är en sluten familjeangelägenhet. Lögn igen.

I den falska och förljugna värld som traditionella media skapar i Sverige är det egentligen inte så konstigt att ytterlighetsorganisationer växer sig allt starkare. Främst unga tappar alltmer förtroendet för samhället och den information dom matas med via traditionella media. Nationalsocialistiska NMR å ena sidan, och våldsbejakande socialistiska EXPO/AFA å den andra. Det är en farlig polarisering som sker i skuggan av förfalskad och filtrerad information som sprids via traditionella media. Svenska folket är i delar idag lika indoktrinerade som Tyska folket var på 30 talet. En viktig motvikt är just Folkmedia, alltså alternativa och sociala media, båda vilka traditionella media ilsket försöker stänga ner och undergräva.

Falska nyheter är inte bara att leverera inkorrekta fakta utan även att presentera nyheter så dom uppfattas på ett sätt som inte överensstämmer med verkligheten. Svenska traditionella media har utvecklat en skrämmande skicklighet i just detta.

En speciellt oroande trend i Sverige idag är att högljudda extremgrupper försöker tysta andras yttrandefrihet. Vi ser det speciellt i turerna runt Bokmässan och Nya Tider.

Det har sagts många gånger genom historien, lyssna inte på vad folk säger, deras retorik, observera hur dom handlar, vad dom gör. Idag arbetar traditionella media på att tysta andra, bara deras nyheter skall vara acceptabla, oavsett hur falska dom bevisas att vara. Extremgrupper vill även dom tysta andras yttrandefrihet. Metoden är att anklaga dom för att vara populistiska, högerextrema, nazistiska, fascistiska, falska och med liknande epitet. Det är intressant att det var just så nazisterna i Tyskland en gång arbetade. Med andra ord, i dagens Sverige beskyller man andra för att vara nazister, och praktiserar själva nazisterna beprövade metoder.

I en demokrati skall all makt granskas. Politikerna har makt, och traditionella media har makt. Medias makt skall även den granskas, och det sker alltmer av Folkmedia. Att traditionella media granskar Folkmedia vet vi, dom tycks se det som sin huvuduppgift idag, medan makthavare som politiker eller tjänstemän granskas allt mindre.

En grundbult i en demokrati, oavsett vilken form den har, är just yttrandefrihet, vilket många nu vill begränsa. Vad Tyskland inte hade på 30 talet var ett Folkmedia, alltså vad svenskarna kallar alternativa och sociala media, något som har möjliggjorts med internet. För att behålla någon form av demokrati måste Sverige alltså utveckla och stärka Folkmedia.

Redaktionen
Kinarummet