Journalistens spottkopp

”Trovärdighet är Göteborgs-Postens största tillgång. Utan tvekan är det grunden för tidningens framgång och huvudorsaken till att mer än 600 000 människor varje dag läser GP.”

Så skriver Christofer Ahlqvist, tf. chefredaktör och ansvarig utgivare för GP. Bara det kvalar väl för att vara falskt. Samtidigt läser vi att storstadspressen backar 33%, och just Stampen, där GP ingår, var ju mycket nära att få stänga alldeles nyligen. Här är en av orsakerna. Falska nyheter, arrogant uppträdande, rena ”spottloskor” mot andra folk, dåligt underbyggda nyheter, otillförlitliga och overifierade källor. Läsarna är uppenbart trötta på stilen, negativismen, och bespottningen, speciellt om det inte passar in i åsiktskorridoren eller inom ramen för USA propagandan.

I en nedsättande artikel skriver GP journalisten Sebastian Norden om världens högsta övergivna skyskrapor, om hur Ryugyong byggnaden i Pyongyang är ett betongskal och anspelar i nedsättande toner på att det endast är ett förfalskat skrytbygge. Svenska journalisters negative och förfalskade rapporter börjar bli ganska tjatiga.

Nu är det faktiskt så i Asien, i både Kina och Korea, att en byggnad ses som färdigbyggd när det är ett betongskal. Det gäller både bostäder och kontorsbyggnader. Framtida ägare av utrymmena vill inte köpa om dom inte själva kan bestämma i detalj över inredningen. Det är inget konstigt med det, det är helt normalt. Sedan kan det ta mellan tio till tjugo år innan alla utrymmen i en byggnad är sålda och inredda för sitt ändamål. Med en gigantisk byggnad som Ryugyong kan det väl ta längre tid, och sedan bidrar säkert USA aktionerna att underkuva Nordkorea sin vilja en del.

Det är alltså skillnad mot väst där vi anser att en byggnad skall ha en grundläggande inredning när den anses färdig och hyrs ut eller köps. I västerländska kontorsbyggnader och hyreshus hyr man som regel utrymme, medan i Asien köper man det och har äganderätt till sin golvyta precis som man har äganderätt till ett stycke mark i Sverige.

I Sverige, och i till exempel Stockholm, får ungdomar stå i kö halva livet för en bostad som kan kosta lika mycket som ett helt livs inkomst, medan i Kina har man planerat väl och det finns gott att välja på, och priserna är hyggliga. Unga par går helt enkelt runt och väljer, vrakar och prutar. I en stad av Stockholms storlek kan ett ungt par i Kina idag köpa ett eget hem centralt för omkring 2,500 kronor per kvadratmeter, och det finns gott om platser att välja på. Lånen kan betalas tillbala på mellan tre till tio år.

I ett annat exempel, en grindstad i Meidiya i västra Kina byggdes för 13 år sedan. Alla våningarna såldes som betongskal, och ägarna har sedan inrett dom efter eget tycke och smak. En våning på tionde våningen i ett hus såldes till nya ägare sent förra året, och den nya ägaren rev ut rubbet och förvandlade åter våningen till ett betongskal, för att sedan inreda den igen till sitt personliga tycke och smak. En del våningar är fortfarande inte inredda efter 13 år. Kanske köpta som en investering för framtida generationers familjer.

Som ofta vanligt refererar man till amerikanska CNN, vilka tycks vara en av de vanligaste källorna till falska nyheter. Många har besökt Nordkorea, och beskriver en mycket annorlunda land än den nedsättande propagandabild som CNN och andra amerikanska kanaler vill måla upp, och som svenska traditionella media okritiskt och utan källkritik repeterar.

Som exempel, det tyska paret Gunther and Christine Holtorf körde bil genom Nordkorea, Nyazeeländare Gareth and Jo Morgan körde motorcykel genom Nordkorea, amerikanen Drew Binsky, som talar flytande koreanska, gjorde nyligen en video om Nordkorea, och nordkoreaner är som vanligt folk är mest var hans erfarenhet. De flesta som varit på plats berättar om ett mycket annorlunda Korea än den falska propagandabild som sprids via USA medier, och svenska traditionella media.

Vi vill gärna se det som om vi lagt Tredje Rikets system att kunna indoktrinera och missleda en hel befolkning att tro på en förfalskad bild av verkligheten bakom oss, och det har vi nog ofta gjort, men tydligen inte alltid. Men även om vissa media och journalister även idag försöker att sprida förfalska bilder och falska nyheter om andra länder och folk så har allmänheten idag alternativa kanaler att jämföra med, och dom kan åka och skaffa sig en egen uppfattning, vilket många gör. Det går inte längre att upprepa en lögn tillräckligt många gånger för att göra den till sanning, som Tredje Rikets propagandaminister en gång sade.

Vore det inte på tiden att svenska traditionella media och dess slutna journalistkår började arbeta efter och motsvara sina egna utfästelser om sanning, kvalitet och etik. Borde det inte vara ren självbevarelsedrift för att rädda jobben. Kunderna börjar ställa krav. ”Trovärdighet”, när tänker ni börja.

Redaktionen
Kinarummet

”Här är världens högsta övergivna skyskrapor”
http://www.gp.se/livsstil/bostad/h%C3%A4r-%C3%A4r-v%C3%A4rldens-h%C3%B6gsta-%C3%B6vergivna-skyskrapor-1.4227781