Vad pågår egentligen i Xinjiang i Kina

Xinjiang 新疆省är helt klart ett av världens vackraste platser. (1) Kina har gjort sig känt för att under de senaste åren ha lyft 800 miljoner innevånare ur fattigdom och samtidigt öka produktiviteten per innevånare med en faktor 52. Inte någonsin genom världshistorien har något land lyckats med något liknande, att så radikalt lyfta välståndet för så många på så kort tid.

Hur bar man sig åt. Egentligen inte så komplicerat. Medan man i Sverige har brukat sin egen form av socialismen, att plundra den rike och dela ut till den fattige, har man i Kina tagit en region åt gången och följt den enkla principen, ge en man en fisk, och han har mat för dagen, lär honom fiska och han har mat för livet. Nu arbetar man i Xinjiang. Olikt Sverige etableras staten inte som en mellanhand som dikterar och styr, utan som en mentor.

För att förstå dagens händelser måste vi förstå gårdagens. Redan för 2,100 år sedan erövrades Xinjiang av Han dynastins kejsaren Wudi. Han döpte området till Xiyu 西域, som betyder “Västra regionerna”. Att Han kineser skulle ha flyttat in nyligen, som vissa media påstår, och trängt undan urbefolkningen är alltså nonsens.

Sedan har det varit stökigt. Omkring år 670 började tibetanerna erövra Xinjiang, och 790 hade dom tagit kontroll av regionen. Mongolerna erövrade Xinjian liksom hela Kina och varade 1206–1368. När Qing dynastin föll samman 1912 och ersattes av demokratin Republiken Kina togs regionen, liksom övriga regioner i Kina, över av olika krigsherrar som krigade sinsemellan. Det var inbördeskrig. En av dessa krigsherrar hette Sheng Shicai som styrde Xinjiang mellan 1933 och 1944. När Folkrepubliken Kina utropades blev Xinjiang formellt en del av den, liksom alla andra regioner.

DengXioPing påbörjade sitt reformarbete 1978 efter den katastrofala Moa regimen, och 1982 blev Xinjiang en autonom region där den uiguriska folkgruppen har stort självstyre, men inte självständighet. Xinjiang betyder ungefär västra gränslandet, men det finns åtskilliga lokala namn och namn på lokala områden.

Området har omkring 22 miljoner innevånare, och är omkring 3.6 gånger så stort som Sverige till ytan, de två stora befolkningsgrupperna är Han och Uigurer vilka är ungefär lika stora. Andra mindre folkgrupper är kazakher, hui, kirgizer, mongoler, donxiang, tadzjiker, och sibe. Vi måste samtidigt komma ihåg att Han inte är en enda enhetlig folkgrupp, utan består av otaliga folk med olika språk, kulturer, och historia men med den gemensamma nämnaren att all var del av den mycket framgångsrika Han dynastin 206 f.Kr.–220 e.Kr vilken följde efter Qin dynastin, 221 f.Kr. till 206 f.Kr, som etablerade staten Kina. Han dynastin följdes av perioden De tre kungadömena 220 till 280.

Halva befolkningen är trosbekännare av olika grenar av islam, den andra halvan av olika religioner, främst olika inriktningar av buddism. Omkring 1% är kristna.

Det krävs knappast någon längre utredning för att förstå att den brokiga historien har lämnat mängder med motsättningar och konflikter efter sig, dels mellan de många olika folken dels mellan religiösa intressen.

Det första Kina gör när man vill lyfta en region till bättre välstånd är att ta reda på vilka naturliga förutsättningar det finns för att göra regionen självförsörjande. I fallet Xinjiang är det knappast någon tveka om att det är turism. Vad man vill åstadkomma är att de mer välbärgade stadsborna och folk från mer utvecklade regioner skall besöka och spendera.

För att skapa förutsättningar för turism måste en hel del till, investeringar i nya företag för övernattning, hotell och värdshus, sightseeing bolag, restauranger, resebyråer, och butiker, utbildning av personal för att ta hand om turisterna, allt från hotellinnehavare, kockar, serveringspersonal, guider, serviceföretag, bussförare, verkstäder, språkkunskap, och i all oändlighet. Sedan måste turismen marknadsföras för att locka dit besökarna. Det betyder broschyrer, annonsering, webbsajter, och utbildning av personal på reseföretag för att sälja turistmålet.

Ingenting av detta fanns i Xinjiang och inget kapital att investera. Det är här satsningen från Peking kommer in. Man letar rätt på villiga entreprenörer i Xinjiang, gör risk kapital tillgängligt, och bekostar mängder av mentorer och utbildare som reser till regionen för att bo där och utbilda och assistera. Totalt har Peking bekostat över en miljon personer att verka i Xinjiang, och det har gett goda resultat, precis som på andra platser tidigare i Kina när man eftersträvat att lyfta levnadsstandarden.

Allt detta har redan gett mycket gott resultat. Bara detta år rapporteras att turismen har ökat med 40.58%, bara på nyåret 2018/19, med 1.69 miljarder RMB, och med 46.86% årligen. (4) Inga dåliga resultat.

Det är inte svårt att förstå att de de urgamla motsättningarna både mellan folkgrupper eller mellan religiösa intressen måste tyglas och tämjas om detta skall kunna fungera. Det blir inte bättre av att enligt samstämmiga uppgifter från Rysk och Kinesisk säkerhetstjänst har krafter i USA ombesörjt att skicka upp grupper från den forna Islamska Staten i Syrien för att radikalisera befolkningen och etablera en Ny Islamsk Stat i Xinjiang. Dessa små men mycket radikala grupperingar har spritt samma effektiva propagandavideos för att radikalisera och rekrytera islamister som man gjorde i Syrien, dom är mycket skickligt gjorda och har varit framgångsrika. Världspressen har skrivit om att de grupperna har deklamerat att ”Floder av blod kommer att flyta” och ett nytt kalifat kommer att etableras. (2)

Svenska media, inklusive statliga media, har helt mörkat detta och istället beskrivit det som etnisk och religiös förföljelse. Man undrar då om även ansträngningarna i Syren att bekämpa terrorsekten IS också skall räknas som etnisk och religiös förföljelse.

För att få det här att fungera måste man dels skapa avspänning mellan olika grupper som kan ha varit osams och svurna fiender i århundraden. De mest radikala och våldsbejakande, några hundratal, har placerats i slutna läger för ”omskolning”, vilket är här en omskrivning för avradikalisering. Den metoden har tillämpats sedan tusentals år i Kina och är inte en ersättare för fängelser. Det kan bli hårda tag, man åstadkommer knappast någon förändring med den svenska metoden av att dela ut kaffe och bullar. I Syrien var det mest en fråga om att skjuta först och ta frågorna senare. Kina använder sig av en mer pragmatiska och fredligare metoder.

Kinas metod med omskolning går långt tillbaka i tiden, och är inte avsett som någon bestraffningsmetod som skall ersätt rättegång, dom och fängelse. Det är precis som namnet förtäljer en form av utbildning för att personer skall utbildas till att kunna leva gott, fredligt och harmoniskt i samhället. Skrivtecknen 再教育营 betyder, 再 återigen – till högre nivå, 教 undervisa [och], 育 utbilda [i ett], 营 läger.

Kina har nu (jan 12-2019) inbjudit vem det vara må att komma och besöka lägren, inklusive diplomater och representanter för FN. (3) Man har tidigare i december 2018 bjudit in diplomater från 12 nationer att besöka, inklusive Ryssland, Indonesien, Indien, Kazakstan och Pakistan. Journalister från olika media besökte lägren januari 3-5, 2019, inklusive från Reuters and TASS. Svenska media, inklusive statliga, har mörkat allt detta och publicerat vilseledande förfalskad information. Inga våldsamheter har pågått under de senaste 23 månaderna efter att avradikaliseringen påbörjats. Våldsamheterna i Syrien pågår fortfarande, låt vara i begränsad utsträckning. Militärt är IS i Syrien besegrat, men inte utraderat.

Metoden att begrava alla gamla stridsyxor är enkel. Man besöker familjerna i deras hem och diskuterar frågorna, man kallar till möten i skolor och samlingslokaler där gamla stridstuppar förs samman för att diskutera och upptäcka varandra. Personliga möten är ett mycket starkt avspänningsmedel, folk upptäcker ganska snart att alla ”dom där andra” faktiskt är ganska vanligt folk och vanliga familjer just precis som ens egen familj. Man uppmanar till respekt och tolerans för den som uppfattas som olika, och man uppmanar till att undvika allt som kan provocera och reta upp andra. Det finns ju ett gemensamt mål för alla, bättre liv och bättre välstånd. Det är inte nödvändigt att tycka om varandra, bara att inte slåss, provocera, skapa konflikter och förhindra utvecklingen.

Fråga vilken erfaren domare eller jurist som helst. Alla vet att fängelsestraff inte fungerar. Det blir snarare en slags utbildning till att bli mer effektiva brottslingar. Beskrivningar av Kinas system av ”omskolning” går tillbaka över 2,500 år, alltså innan staten Kina skapades av Qin dynastin. Det är ett mycket vittomfattande begrepp på kinesiska och gäller inte bara terrorism och våld, utan även narkomaner, alkoholister, och vanliga småbrottslingar som även dom omskolas (5), istället för bestraffas. Det är inte en form av bestraffning utan just vad namnet föreslår, en pragmatiskt utbildning till ett bättre liv.

Sverige har verkligen något att lära här, och vi undrar naturligtvis vad Sverige kommer att göra mot de ständigt ökande brottsligheten, våldet, och våldtäkterna. Hur kommer media att ställa sig. Kommer man att fortsätta med att dela ut kaffe och bullar kanske. Den enda som kan kallas omskolningsförsök i Sverige är not att MSM media försöker omskola svenskar till lojalitet mot globalismen, massimmigrationen och mångkulturen. Man använder vanligen uttryck som agendasättande och opinionsbildning.

Artikeln är Public Domain och kan fritt kopieras

1. https://www.theatlantic.com/photo/2017/05/scenes-from-xinjiang/525819/
2. https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-iraq-china-idUSKBN16848H
https://www.newsweek.com/protest-xinjiang-china-muslim-central-asia-terrorism-559161
https://www.abc.net.au/news/2015-03-10/xinjiang-locals-recruited-by-is-militants-officials-say/6295756
http://time.com/4416585/isis-islamic-state-china-xinjiang-uighur-xi-jinping/
https://thediplomat.com/2015/03/chinese-official-uyghurs-joining-islamic-state/
https://thediplomat.com/2016/08/chinas-nightmare-xinjiang-jihadists-go-global/
https://www.scmp.com/week-asia/geopolitics/article/2079542/what-do-islamic-state-and-tibet-have-do-chinas-crackdown
The Islamic State Pledged to Attack China Next. Here’s Why.
https://chinadigitaltimes.net/2016/07/100-chinese-muslims-joined/
3. https://sputniknews.com/asia/201901121071415546-china-xinjiang-training-centres/
https://www.theglobeandmail.com/news/world/chinese-radicals-from-xinjiang-join-islamic-state/article20735422/
https://www.washingtontimes.com/news/2017/mar/2/islamic-state-video-shows-uighur-training-in-iraq-/
https://www.breitbart.com/national-security/2015/11/24/is-islamic-state-cornering-china-into-a-military-role-in-the-middle-east/
4. https://europe.chinadaily.com.cn/a/201901/03/WS5c2db539a310d91214053507.html
5. https://kinarummet.wordpress.com/artiklar/ett-arbetslager-i-kina/