Lyktornas festival

På kinesiska heter den Yuan Xiao (元宵节—yuán xiāo jié), tecknen betyder ungefär, första-nattens-festival och är även Kinas eget Valentine day. Den infaller den femtonde dagen av den första månaden enligt den gamla kinesiska mån-kalendern, eller jordbrukskalendern. I det gamla agrariska Kina var det kinesiska nyåret, den första fullmånen, en början på ett nytt år för jordbruket och markerade vårens annalkande. Den dagen infaller den 19e februari i år i den gregorianska kalendern som Sverige tillämpar och markerar slutet på vårfestivalen.

På den dagen fylls hela Kina med färgglada lyktor. De flesta lyktorna har röd färg, rött anses vara en symbol för lycka, välgång och en blomstrande framtid. Ursprungligen var det silke spänt över en metallram, men numera använder man billigare material. Lyktorna kan ta fantastiska skepnader av drakar, hästar och allehanda djur, och i år är det förstås Grisens år.

Ingen vet egentligen hur det började, det finns många sägner, bara att det var någon gång under Han dynastin för över 2,000 år sedan. Intressant nog tillverkas fortfaran de flesta lyktor i en enda stad i Kina, och så har det varit sedan festivalen började för över 2,000 år sedan. Staden heter Zigong (自贡) och ligger i Sichuan i västra Kina. Där bor omkring 2.5 miljoner människor och staden är även känd för sin salt produktion.

Det finns åtskilliga legender om ursprunget till festivalen. Buddismen kom till Kina från Indien, och man tror att kejsaren HanMingDi, som levde åren 28 till 75, och var släkt med Han dynastins grundare Liu Bang, uppdrog till munkar att tända lyktor i alla tempel, hem och palats för att visa respekt till Buddha. Det växte under åren till en av Kinas stora festivaler. Han är även känd som en av Kinas skickligaste och mest hängivna ledare, djupt troende buddist, och gick till historien som kejsare Ming. (Inte att blanda ihop med Ming dynastin 1368-1644)

Man tror att buddismen kom till Kina från Indien år 67, och spreds via Xinjiang över Kina där den blandades med Taoismen, som grundades av filosofen LaoTsi som levde för omkring 2.600 år sedan. Det var han som myntade tesen, ”Den som vill framgångsrikt leda ett folk måste kunna följa dom”, något som kanske svenska politiker skulle behöva studera. Grundläggande för Taoismen är en stor fundamental respekt för naturen och allt levande, harmoni med naturen, och Taoismen har kommit att bli ledande i dagens Kina och landets politik.

Alla ska äta Tangyuan under festivalen, 汤圆, som bokstavligen betyder ”boll-soppa”, en slags runda bollar gjorda av rismjöl som är fyllda med något sött innehåll som sesame, söt bönpasta eller jordnötssmör. Även drak-dansen, lejon-dansen och att gå på styltor hör till festivalen.

Det finns även en del saker som är ”förbjudna”. Man skall inte äta gröt, för det var de fattigs mat och då blir man fattig, man skall alltid lämna lite ris i skålen för det betyder att man alltid äter sig mätt, man får inte tvätta håret eller kläder, då tvättar man bort lyckan, ingen skall städa, sy eller sticka, för det punkterar och städar bort rikedom. Man skall inte låna pengar, för då hamnar man i evig skuld, och man skall inte gå till doktorn för då blir man alltid sjuk. Gråta eller att krossa porslin betyder olycka. Vuxna idag tror lika mycket på detta som vuxna i Sverige tror på jultomten men tradition är tradition. Traditionellt var kvinnas plats i hemmet, utom på denna festival, då gick hon ut och hade roligt.

Det finns många festivaler i Kina, en del nationella, andra lokala, och folk missar sällan ett tillfälle att ha lite roligt.

Samtidigt är det värt att påminna om att även Sverige har en mycket rik tradition av sägner och sagor om tomtar, troll och mystiska väsen, och man har midsommar och jul. Beklagligt nog tycks detta alltmer glömmas bort i den ny-moderna socialismens spår och massinvandringen i en era som starkt påminner om Mao Zedong regimen som började 1949, alltså för 70 år sedan. Kina har återvänt till sina traditionella rötter, men vad kommer Sverige att var likt om 70 år?

För den som vill se lite av festivalen, här är ett par länkar

https://baike.baidu.com/item/%E8%87%AA%E8%B4%A1/489181?fr=aladdin (Kinesiska)
https://www.youtube.com/watch?v=h8WnFjww978 (Engelska)
https://www.youtube.com/watch?v=xKLgZyHITqU (Kinesiska)

KR Redaktionen
Artikeln är Public Domain och kan fritt återges. CC0