Kina skurkarnas paradis

Maskerade “Rödgardister” i Hong Kong 2019

En av Kinas mest efterlysta personer och kinesisk medborgare som heter Qiao Jianjun sitter häktad i Sverige på grund av mycket allvarliga brottsanklagelser i hemlandet. (1) Enligt Kina har mannen förskingrat tiotals miljoner kronor och nu vill Kina ha honom utlämnad för att ställa honom iför rätta. Som bekant har Kina problem med sådan korruption och brottslighet, vilket man numera mycket framgångsrikt arbetar på att utrota. Regelmässigt sker dessa brott inom nätverk av tyst personligt förtroende i komplicerade muntliga upplägg helt utan något skrivet.

Han själv, och välkända svenska extrema aktivister, påstår att han kommer att utsättas för tortyr i Kina om han utelämnas. Aktivister och brottslingar påstår ofta att Kina utsätter folk för tortyr, men inte i något enda fall har någon kunnat visa, än mindre bevisa, att tortyr förekommit. Allt har visat sig bara vara lösa rykten som sprids av aktivister och brottslingarna för att kunna undanhålla sig rättvisan. Sverige däremot har vid ett flertal tillfällen bevisats att ha utsatt misstänkta för tortyr, Assange är ett exempel där till och med FN har uttalat sig, och det är välkänt att personer misstänkta för ekonomiska och skattebrott hållits i isolering i åratal, som det görs gällande, för att framtvinga erkännanden.

Svenska media, Schibstedts, Bonniers, och SVT/SR, har regelmässigt intagit en starkt partisk fientlig position mot Kina, en del beror uppenbart på okunnighet, med ofta repeterar man enbart och ensidigt papegojaktig den amerikanska propagandan. Ofta förlitar sig media på ett fåtal självutnämnda ”Kina experter”, vilka i realiteten bara är aktivister, och vilkas uttalande Kinas ambassad har stämplat som ”bedräglig, lagbrytare, lögnaktig, falsk, skamlig, oärlig, överdriven vinklad, avsiktlig och uppsåtligt [falsk], [självutnämnda falska] Kina experter, som fabricerar nyheter”. Det är ovanligt starka ord i diplomatiska sammanhang, men tyvärr korrekta. (3)

Det rör sig om en liten jävig grupp av omkring sju personer som består av extrema aktivister, akademiker, och självutnämnda journalister. Alla med ett välkänt uttalat hat mot Kina och kineser och vilka flera gånger överbevisats med att ljuga och fabulera.

Vi som kan Kina från insidan ser det annorlunda. Kinas rättsväsende idag är oberoende, bättre, säkrare och bättre politiskt obundet än det svenska, låt vara att det fortfarande är i stark utveckling. Kinas respekt för mänskliga rättigheter är idag vida bättre än i Sverige.

Så här kan det gå till

Korruption är fortfarande ett problem i Kina, låt vara att man de senaste åren har varit mycket framgångsrik i arbetet att utrota den. Vi har konstruerat ett hypotetiskt exempel för att illustrera hur det kan gå till, och hur personer som den nu brottsmisstänkte Qiao Jianjun kan arbeta. Låt vara att exemplet är starkt förenklat.

Först introducerar vi våra fiktiva personer. Mr. Wang bor i Kina och är en korrumperad tjänsteman som kommer att stjäla 10 miljoner. Mr. Wong bor i Hong Kong och är affärsman. Mr. Ling bor i Kina och är affärsman.

Mr. Ling har 10 miljoner på ett konto i utlandet, det är svarta, obeskattade brottsligt anskaffade pengar genom drogaffärer som han vill tvätta och ta hem till Kina, men genom bankerna går det inte.

Den korrumperade tjänstemannen Mr. Wang måste få ut sina stulna 10 miljoner ur Kina och själv fly ur landet för att undvika att ställas inför rätta.

Genom mellanhänder träffas ett avtal, inte på papper utan som vanligt är i Kina gäller det muntliga ordet. Mr. Lings svarta pengar hamnar på Mr. Wongs personliga konto i Hong Kong via kanaler. Mr. Wangs stulna pengar hamnar på Mr. Lings konto i Kina via kanaler. Man har gjort ett ”swap”. Swap affärer är lagliga, men måste rapporteras till myndigheterna, vilket man strunta it, och det är nästan omöjligt att kontrollera.

Korrumperade Mr. Wang i Kina har gjort ett handslagsavtal med Mr. Wong i Hong Kong. ”Jag har satt in 10 miljoner på ditt konto. När jag kommer till Hong Kong måste du skaffa vittnen på att jag flytt Kina för att jag utsatts för tortyr och förföljelser för att jag inte varit trogen kommunistpartiet, och du måste se till att jag får stanna i Hong Kong. Du måste erbjuda mig ett skenjobb och säga att mina kunskaper är oumbärliga så jag får uppehållstillstånd. Sedan skickar du 7 miljoner av dom 10 till mitt nya konto i Hong Kong, och 3 miljoner behåller du som betalning för jobbet.”

Den skarpsinnige ser vad som har hänt. Inga pengar har transfererats in eller ut ur Kina. Ett belopp motsvarande Mr. Lings svarta drogpengar är nu tvättade på hans konto i Kina, 7 miljoner av Mr. Wangs stulna pengar finns nu på ett konto i Hong Kong, och Mr. Wong är 3 miljoner rikare.

Mr. Wang flyr till Hong Kong, han åker på en shoppingresa och återvänder inte, och kan inte lämnas ut till Kina, och de stulna pengarna kan inte återbördas till Kina, det är just detta den nya lagen i Hong Kong skulle åtgärda.

Svenska media skriver

GP skriver ”Nu har även Hongkongs finansiella magnater börjat att se om sina hus och föra ut pengar utomlands” (2) Det stämmer, magnater som Mr. Wong och Mr. Wang i vårat exempel har börjat få kalla fötter. Tänk om lagen går igenom. Då kan de stulna pengarna i Hong Kong återföras till Kina, Mr. Wong kan ställas inför rätta i Hong Kong, och Mr. Wang utelämnas till Kina för att ställas inför rätta. Lagen vore rena katastrofen för penningtvättare, de korrumperade och andra kriminella som nu säkert kan gömma sig i Hong Kong.

Media i Sverige har beskrivit upploppen i Hong Kong som en kamp för frihet och demokrati, men de rapporter vi har fått säger oss att det är inget annat än en upprepning av rödgardisternas härjningar under kulturrevolutionen på 60 talet. Rödgardisterna var inget annat än laglösa ligistgäng av barn och ungdomar som drog omkring, skipade sin egen rättvisa, och slogs med varandra för att ta makten. Miljoner tonåringar dog. Hong Kong’s nya rödgardister vill precis som rödgardisterna på 60 talet ha makten. Det är inte en kamp för demokrati, det är en kamp om makt och för anarki.

Rödgardister i Kina 1966. Likheten är påtaglig med dagens Hong Kong

Qiao Jianjun säger ”Jag berättar sanningen. Jag har bevis”. Om så är fallet, varför är han så rädd för att försvara sig i en offentlig rättegång i Kina. Då Qiao Jianjun var direktör i företaget hade han dessutom förmodligen möjlighet att missbruka företagets normala bankförbindelser för överföringar till utlandet. Han utförde förmodligen inte något själv, han instruerade andra, muntligen, att göra det.

Som vi har illustrerat i vårat exempel utför personerna inte alltid själva stölden, bedrägeriet eller något olagligt, utan dom möjliggör för andra kan utföra det åt dom, för att senare och orelaterat ta emot pengarna eller delar av dom. Sådana relationsbrott är ganska okända för svenska domstolar, men Kinas domstolar är väl medvetna om metoderna och hur det går till. Allt sker utan några papper eller något skrivet, endast muntligt under personligt förtroende.

Eva Pils, professor i juridik vid King’s college i Storbritannien, menar att utredningen kan ta tid, långt mer än vanliga brottmålsrättegångar i Kina, och det kan stämma. Polisen sköter utredningen oberoende, och där råder i Kina personligt ansvar, så man är synnerligen noggrann med att få det rätt. Dessutom rör dessa fall ofta komplicerade överföringar utomlands efter muntliga överenskommelser som kan ta tid att kartlägga. Under utredningen hålls den misstänkte häktad, men inte i en fängelsecell som i Sverige. Dom får bo i helt vanliga lägenheter, och leva ett helt normalt liv, frånsett att dom inte får röra sig fritt eller fritt kommunicera. Den anklagade, försvaret eller åklagaren ges inga tillfällen att påverka utredningen, vittnen, bevis eller den misstänkte. Det är detta som svenska journalister finurligt har kallat ”svarta fängelser”, men nog är det bättre än en svensk häktningscell.

Att ”experter” med ”erfarenhet av Kinas rättsskipning” har flugits in till Stockholm för att vittna är verkligen oroande, för dessa ”experter” är som oftast bara aktivister med starka, för att inte säga extrema, politiska och ideologiska övertygelser och som vi vet som oftast fabulerar och ljuger och dessutom är brottsligt belastade. Det är så dom hamnade i klammeri med Kinas rättvisa från början. Vi vet med säkerhet att det gäller just aktivisten Peter Dahlin. Hans så kallade vittnesmål är bara uppdiktade förfalskningar, aldrig styrkta, och utan verklighetsförankring. Vi får innerligt hoppas att domstolen inte lyssnar på dom.

Nu kommer det att bli intressant att se om en svensk domstol kommer att stödja grov brottslighet i Kina, eller om den svenska domstolen kommer att hjälpa till att bekämpa grova brott. Detta kommer även att påverka Sveriges internationella anseende och förtroende som nation, vilket som bekant redan är mycket skamfilat.

(1) https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kinesisk-brottsmisstankt-riskeras-att-utlamnas-till-kina
(2) https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/hongkongs-finanselit-b%C3%B6rjar-f%C3%B6ra-ut-pengar-1.15665161
(3) http://www.chinaembassy.se/eng/sgxw/t1573515.htm