Gui Minhai kan få dödsstraff.

Gui Minhai kan få dödsstraff.

Det är i dagens läge helt hypotetiskt, men inte helt uteslutet. Det beror på hur rättsväsendet kommer att se på hans aktiviteter. Allt mer information framkommer som alltmer börjar bilda ett alltmer tydligt mönster, ett syfte att underminera Kinas regering, rättsväsende och att destabilisera samhället på samma sätt som skett i många andra länder, speciellt Mellanöstern. Bedöms det att vara omstörtande verksamhet kan det typiskt bli omkring 10 års fängelse.

Gui’s egen avsikt har varit pengar, inte ideologi eller politik, det är dom som har drivit honom som haft politiska avsikter.

Gui har hittills sluppit lindrigt undan på grund av sina erkännande och att lova bot och bättring, men efter hans senaste brott mot sin villkorliga frigivning, vilket är andra gången, är nog förtroendet hos myndigheterna förbrukat. Att han omhändertagits i sällskap med svenska diplomater på väg till ambassaden uppfattas nu snarast som ytterligare ett försök att fly rättvisan. Den som är i behov av läkare går till en läkarmottagning eller sjukhus, inte en utländsk ambassad.

Historiker är helt ense, USA utkämpade hela kriget i Stilla havet med avsikt att få kontroll över Asien, främst Kina, med deras arbetskraft och naturresurser. Man fick kontroll över Japan, Sydkorea, Filippinerna, osv, men man misslyckades med Kina. USA’s försök att ta kontrollen över Korea på 50-talet misslyckades, liksom med Vietnam. USA har även åtskilliga gånger försökt destabilisera Tibet. Avsikten och planen är uppenbar, att liksom Japan en gång försöka bit för bit ta kontroll över Kina. Korea, Vietnam och Tibet skulle bli amerikanska brohuvuden. USA har aldrig övergivit tanken på att annektera Kina.

Att göra bruk av USA’s massiva militära överlägsenhet är inte längre möjligt, ett krig skulle snart flyttas till USA’s eget territorium och bli förödande. Svaret har blivit att använd falsk ryktesspridning för att undergräva ledarskapet i andra länder, vad som i dagligt tal ofta kallas cyberkrigföring. Det senaste kom idag, ett falskt rykte spritt från USA att ryskt mjukvara innehåller spion-kod, medan det har bekräftats att nästan all mjukvara från USA, inklusive Windows, innehåller spionverktyg och verktyg för att kartlägga användarna.

Det är här Gui Minhai’s verksamhet kommer in i bilden. Gui Minhai har publicerat falska berättelser om förmenta oredligheter och brott av Kinas ledare som sexövergrepp, kvinnoaffärer, älskarinnor, svarta affärer, ekobrott, osv. Det har kallats ”granskning” av makthavare av utländska media. Inget av detta har kunnat verifieras och vi vet idag att allt är uppdiktade falska nyheter som tydligen sprits i avsikt att undergräva Kinas regering och olika personers trovärdighet och ställning i politiken och samhället. Vi ser samma sak ofta även i Sverige, hur rykten om politiker och affärsledare sprids av anonyma källor, i samma avsikter. Nyligen dömdes en kvinna till fängelse i Hovrätten för just sådan falsk tillvitelse.

Källan till dessa falska nyheter har tydligen dels varit USA, vilka är redan välkända för sådan verksamhet med falsk ryktesspridning, och politiska opponenter inom Kina. Det ryktas även att en namngiven svensk bloggare har varit en av Gui’s tillskyndare och leverantörer av falska nyheter. Personen rapporteras ha uppehållit sig illegalt i Kina under många år, och är nu bannlyst från Kina på livstid.

Kina har inget system av partidemokrati, men det betyder inte att det saknas motsättningar och politik. För Kina är detta ingenting nytt. Hela Kinas historia är kantad av sådana intriger och ryktesspridning, speciellt under tiden mellan 1912 och 1949 då Kina hade demokrati, Republiken Kina. Bokförläggare, journalister och konstnärer fick betalt för att sprida falska rykten i avsikt att undergräva politiska motståndare och hetsa Kinas många folkgrupper och nationer mot varandra. Man avsåg att att undergräva motståndarnas makt, position och trovärdighet. I slutändas kostade det omkring 100 miljoner liv. Det är samma sak vi ser idag, och uppenbart kärnan i Gui Minhai’s verksamhet som bokförläggare. Kina kommer inte att tillåta ett upprepande.

Gui har av allt att döma fått rundligt betalt för att driva verksamheten med att sprida falska nyheter, det var uppenbart så hans lyxvåning i Thailand och flera fastighetsinvesteringar finansierades. Spridandet av falska rykten är tillåtet i Sverige, och media utnyttjar ofta det för att skapa sensation och öka försäljningen, ”klickjakten”, senast nu DN. I Kina förbjöds det så tidigt av Kejsaren Liu Bang som grundade den ytterst framgångsrika Han dynastin för omkring 2,000 år sedan. Även idag har Kina ett förbud mot att sprida falska rykten och nyheter, och om det kan leda till oroligheter och samhällsomstörtning, och det kan vara så i fallet Gui Minhai, då kan dödsstraff utmätas av domstolarna. Det beror nu på hur myndigheterna ser på det.

Gui Minhai är kinesisk medborgare och svensk medborgare, Kina tillåter inte dubbla medborgarskap vilket gör hans Svenskt medborgarskap ogiltigt i Kina, och dessutom ger knappast ett svenskt medborgarskap någon immunitet mot brott, speciellt inte mot ett av Kinas mest allvarliga brott. Där finns ingen skillnad mot Sverige. Utländska medborgare döms ju ofta för brott mot svenska lagar i Sverige.

Gui Minhai har publicerat omkring 200 böcker, det är rykten och skvaller som har betecknats som billigt snask och tabloid litteratur och utan verifierade källor. Sådan falsk ryktesspridning är kriminell i Kina, och han smugglade in böckerna till Kina under falsk titel.

Gui född 1964 i Ningbo i Kina. Han kom till Sverige 1988 som studerande. Gui erhöll svenskt uppehållstillstånd och medborgarskap på falska grunder, han uppgav sig vara politiskt förföljd i Kina, vilket uppenbart var falskt. Han påstår sig ha ”avsagt sig” sitt kinetiska medborgarskap, man han har aldrig fullbordat den juridiska krav som krävs för att avsluta sitt kinesiska medborgarskap. Det betyder att han fortfarande är kinesisk medborgare i Kina. Han återvände till Kina 1999, trots tidigare uppgifter om politisk förföljelse, och 2003 körde han ihjäl en ung kvinna, kraftigt berusad. Fallet fick stor uppmärksamhet i nationellt i media. Han dömdes till 2 års fängelse 2004, som omvandlades till villkorlig dom med övervakning och rapportplikt. Ett par månader senare avvek han och flydde via Hong Kong på falska papper. Det var nu han bedrev sin verksamhet som bokförläggare, som visade sig otroligt vinstgivande, omkring 10 miljoner kronor. Pengarna investerades i fastigheter. Han spårades och konfronterades 2015 i Thailand av thailändska och kinesiska myndigheter, och återvände frivilligt till Kina. Han satt häktad i två år under förundersökningen, sedan släpptes villkorligt med anmälningsplikt, reseförbud och yppandeförbud. Gui avvek igen och omhändertogs i sällskap med svenska diplomater på väg till svenska ambassaden. Uppenbart har det setts som ytterligare ett flyktförsök. Gui är nu anhållen och sitter i förvar.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gui_Minhai

https://falsknyhet.wordpress.com/

http://www.dagensjuridik.se/2018/01/kvinnas-logn-om-valdtakt-ytterst-allvarlig-doms-till-ett-och-ett-halv-ars-fangelse

https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/RxyJAO/malmros-anklagades-for-valdtakt–kvinna-utreds-for-fortal